FLASH SALEFLASH SALE
-20%
1 yıllık KAYIT ve YENİLEME için
promosyonlar birleştirilemez
15 Kalan indirim sayısı

150 ülkeden en iyi hisse senedi fiyatları

100 000 üzerinde memnun kullanıcı

Başlangıç fiyatının% 90'ına kadar daha ucuz teklifler

Bayiler ve toptancılar ile doğrudan iletişim

Incoterms yani uluslararası ticarette kullanılan terimler

Incoterms yani uluslararası ticarette kullanılan terimler

Bazı ilanlarda anlamadığın kısaltmalara rastgelmiş olabilirsin. Bu kısaltmalar genellikle fiyat ve ürün yeri ile ilgili olup İngilizce "incoterms" adı olan satış kurallarıdır. Söz konusu kısaltmalar alıcının ve satıcının ürün sorumluluğunun kapsamı belirtir. Ayrıca nakliye ile ilgili masraflar ve onları karşılayan kişiyi belirtir. En çok kullanılan kısaltmaların açıklamaları aşağıdadır: 

  • EXW (Ex Works) - genellikle ülke veya şehir adı ile verilir, örneğin, EXW Türkiye, EXW İstanbul.  Tüm masraf ve işlemlerin alıcıya ait olduğunu bildiren ticaret terimdir. Satıcı malları kendi sahasında nakliyeciye teslim edilmeden ve ihracat gümrük işlemleri yaptırılmamış olarak hazır etmesi ile sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Alıcı malı depodan kendi nakliyecisi ile teslim alarak o noktadan sonraki tüm masrafları ve riskleri üstlenmiş olur. 
  • FOB (Free On Board) - genellikle liman adı ile verilir, örneğin, FOB Şanghay; satıcı malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana ve gemiye yüklemeye kadar sorumlu. Malzeme gemiye yüklendikten sonraki tüm sorumluluk alıcıya ait.  
  • CİF (Cost, Insurance and Freight) - tedarikçi malzemelerin yükleme limanındaki geminin bordasına teslimi, gemiye yüklemesi ve asgari düzeyde bir sigorta kapsamı sağlanmasından sorumlu. 
  • CİP (Carriage and Insurance Paid to) - su taşımacılıktan farklı teslimat yöntemlerinde CİF’in aynısıdır.
  • Loco - EXW fiyatına çok benzer genellikle Polonya ve komşu ülkelerinde kullanılan terim; satıcı ürünlerin yükleme yerine (genellikle satıcının deposuna) tesliminden ve nakliyata hazırlamasından sorumludur. Yükleme, nakliye ve sigorta gibi tüm diğer işlemler alıcıya ait.  
  • Franco - Satıcı ürünlerin daha önce alıcı ile anlaştığı yere (örneğin, alıcının deposu veya mağazasına) tesliminden sorumludur.

Yazıcı:
Merkandi - Toptancılık Platformu

Merkandi - Toptancılık Platformu

Merkandi, icra ihaleleri, üretim ve stok fazlası, firmaların tasfiyesi ve iadelerden gelen ürünleri sunan uluslararası ticaret platformudur.

Önceki giriş Sonraki giriş
Ücretsiz E-BÜLTEN

Merkandi servisinde yeni ürünler hakkında her gün bilgi al.