FLASH SALEFLASH SALE
-20%
1 yıllık KAYIT ve YENİLEME için
promosyonlar birleştirilemez
12 Kalan indirim sayısı

150 ülkeden en iyi hisse senedi fiyatları

100 000 üzerinde memnun kullanıcı

Başlangıç fiyatının% 90'ına kadar daha ucuz teklifler

Bayiler ve toptancılar ile doğrudan iletişim

B2B ve B2C ticareti - sadece bir harf ama çok fark demektir

B2B ve B2C ticareti - sadece bir harf ama çok fark demektir

"B2B" ve "B2C" kısaltmasının bir birine çok benzediğine rağmen iki farklı ticaret branşının anlamına gelir. B2C perakende ticaret, B2B ise toptan ticaret, ihracat ve ithalat demek. B2C ticaretinde ticari anlaşmanın tarafları firma ve tüketicidir, B2B ticaretinde ise tarafların her ikisi firmalardır.

B2B ve B2C bunun sonuçları nelerdir?

Alıcı haklarının korunması

B2C ticaretinde satıcının tüketiciden daha güçlü olduğu için kullanılır. Bu sebeple eğer ürün online satın alınırsa herhangi sebep vermeden 14 gün içerisinde ürün iade etme hakkımız var.  B2B ticaretinde buna benzer kanun yok - hiç bir taraf tüketici değil. Satıcı yine de ürün iadesini kabul edebilir fakat kabul etmek zorunda değil - sipariş verirken bunu kesinlikle unutmayın. Firma sahibi olan alıcı firma faaliyeti ile ilgili olmayan amaç ile mal alması bunun tek istisnasıdır. Eğer ürün daha sonra başkasına satmak için alıyorsan tüketici değilsin ve ürün iade etme hakkına sahip değilsin. 

İş değeri

B2B ticaretinde ortalama iş değeri B2C’den çok daha yüksek. Bu özellikle iş güvenliğini etkiler. Perakende ticarette çok yaygın rahat ve güvenli ödeme yöntemleri toptan ticarette kullanılmaz. Fakat başka yöntemlerden faydalanabilirsin. Bu konuda daha çok bilgi almak için buraya bakınız Güvenli_transactions.

Anlaşma yöntemleri

Zaman geçtikçe perakende ticaret e-ticaret anlamına geliyor. Geleneksel satış elbette hala devam ediyor fakat e-satış her sene daha önemlidir. B2B ticaretinde ise alıcının satıcının yerine gitmesi çok normal bir durum. Alıcı satıcıyla görüşünce tüm ayrıntılar konuşur ve mallar sık sık alıcı tarafından şahsen teslim alınır. İletişim yöntemlerinin değiştiğine rağmen çok alıcı ve satıcı hala yüz yüze görüşmeyi tercih eder.

Nakliye ve teslim 

B2C pazarında ürün nakliyesi genellikle satıcı ayarlar. Fakat B2B ticaretinde bu durum çok farklı olabilir - bazı satıcılar nakliye teklif edebilir, bazılar ise bu görevi alıcıya aktarır. Bu yüzden ilan okurken bu konulara dikkat et. "İncoterms" adlı uluslararası ticaret kısaltmaları konusunda bilgin varsa bu iş senin için çok daha kolay olur. Bu konuda daha fazla bilgi almak için buraya bakınız Incoterms.

VAT/KDV vergisi

Vergi son alıcı tarafından ödenir. Eğer, örneğin, evine bir televizyon alıyorsan, vergi sen karşılıyorsun. Eğer söz konusu televizyon daha sonra başka birine satmak istiyorsan - vergi müşterin tarafından ödenir. Eğer firman varsa alışverişini %0 KDV’ye satın alabileceksin. Vergi konusunda daha çok bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.

 

Gördüğün gibi B2B ve B2C arasında çok fark var - bu konuda bilgili olursan ticaret çok daha kolay olur.

Yazıcı:
Merkandi - Toptancılık Platformu

Merkandi - Toptancılık Platformu

Merkandi, icra ihaleleri, üretim ve stok fazlası, firmaların tasfiyesi ve iadelerden gelen ürünleri sunan uluslararası ticaret platformudur.

Önceki giriş Sonraki giriş
Ücretsiz E-BÜLTEN

Merkandi servisinde yeni ürünler hakkında her gün bilgi al.